innerlijke criticus

In gesprek met de innerlijke criticus

Herken je de stemmetjes in je hoofd die je continu willen behoeden voor alles wat er gaat komen? Die je onzeker maken over of je het wel kan? En die als kers op de taart ook al je gemaakte plannen beoordelen en afwijzen omdat het niet goed genoeg is? Dan ben je op dit moment in gesprek met je innerlijke criticus. Het deel van jou dat kritiek heeft én je tegenhoudt. En dat is zo zonde, want je hebt ongetwijfeld veel waarde toe te voegen. Tijd om deze criticus te overwinnen dus!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets heb geschreven voor je. Waar ik in het begin heel fanatiek was met het schrijven van stukjes, heb ik me de laatste tijd nogal terug getrokken. Veilig in mijn eigen zone, minder zichtbaar en vooral bezig vanuit mijn hoofd. Mijn tomeloze energie en enthousiasme verdwenen naar de achtergrond en ik begon te twijfelen. Aan mezelf, aan mijn bedrijf, aan mijn plannen en aan mijn toekomst. Ik neem je mee in mijn ervaring met mijn innerlijke criticus en hoe ik haar heb overwonnen.

Met tegenzin beginnen

Vlak na mijn vakantie sloeg de interne bliksem voor mijn gevoel in. We hadden een geweldige editie van de Millennial Meetation gehad en ik had in korte tijd veel successen behaald. Echter het financiële gedeelte liep nog niet zoals ik graag wilde. Ik werd genoodzaakt om meer inzicht te krijgen in de financiële status en haalbaarheid van mijn bedrijf. En juist dit stuk legde een strop om mijn nek. Iris en cijfers, dat is nu eenmaal niet mijn sterkste kant, maar zo essentieel als je een bedrijf te runnen hebt. Met lichtelijke tegenzin besloot ik om hier hulp in te gaan zoeken. Vanwaar de tegenzin? Omdat mijn innerlijke criticus me vertelde dat ik dat zelf zou moeten kunnen.

Vallen en opstaan

Via de NOBCO kwam ik in aanraking met businesscoach Lisette Brattinga. Zij gaf me met haar schatkist aan kennis, ervaring en haar oprechte aandacht het vertrouwen dat ik weer met plezier zou kunnen groeien in mijn bedrijf. Ging dit helemaal vanzelf? Zeker niet. Ik moest eerst door die ellendige stemmen heen die zeiden: ga je weer geld uitgeven, zwak hoor dat je dit zelf niet kunt, wat als het je weer onderuit gaat. En toch deed ik het! Want ik besefte me namelijk dat ik de afspraak met mezelf had gemaakt: “Je mag tijd nemen om jouw bedrijf te laten groeien, je mag hierin hulp vragen en je mag dit doen met vallen en opstaan.”

Oude overtuigingen

Ik besloot haar hand te pakken en te werken aan mijn winkel. Ik begon met graven in het fundament van mijn bedrijf en hoe dieper ik kwam, hoe meer ruimte mijn innerlijke criticus kreeg.
– Eerst moet ik mijn bedrijf beter maken, dan word ik weer zichtbaar.
– Ben ik dit wel waard? Niemand zit op mij te wachten joh!
– Mensen zullen wel denken: Zo hé, die Iris heeft het ook te hoog in haar bol gekregen.
– Laat mij maar even, ik voel me prima zo.

Innerlijke ik

Oude overtuigingen namen de overhand en ik begon me te verstoppen. Verstopt op mijn werkkamer besloot ik om oprecht eens te luisteren naar deze stemmen. Stemmen die gedreven werden door angst. Angst om onder toeziend oog van jan en alleman weer onderuit te gaan. Maar had ik dat niet al eens eerder gedaan? En wat deed je toen? Juist, ik begon weer te doen wat ik tijdens mijn burn-out ook heb gedaan. Aandacht geven aan mijn innerlijke ik: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Niet vechten, maar luisteren

De innerlijke criticus is namelijk de tegenhanger van de innerlijke mentor. De criticus laat je twijfelen, maakt je onzeker, kleiner, angstig en geeft piekeren ruimte. De criticus handelt vanuit je hoofd en gebruikt stemmen vanuit je verleden. De mentor daarentegen is altijd bemoedigend, geeft je vertrouwen, is creatief en laat jou mogelijkheden zien. De kunst is nu om de criticus te erkennen en er vooral niet tegen te vechten. Hij (in mijn geval zij) is er namelijk met een reden: om te beschermen. Ze mag er zijn, maar hoeft niet altijd alle ruimte in te pikken. Ik besloot dus om meer aandacht te geven aan de stemmen van mijn innerlijke mentor.

Doorbreken en doorgaan

Zij vertelde me dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik goed ben ik mijn vak en ook kan leren om goed te worden in ondernemen. Dat ik al meerdere malen heb bewezen dat ik het wel kan en dat ik met mijn bedrijf een bijdrage lever aan een betere wereld. Een wereld waarin iedereen mag zijn wie die is en vooral dingen mag doen die hem of haar gelukkig maken. En waarin ik ook al meerdere malen heb bewezen dat mijn kracht daar ligt. Het doorbreken van mijn comfortzone mij juist aanjaagt en nieuwe dingen me terugbrengen naar die tomeloze energie. Zij geeft mij fijne gedachten en vertrouwen. Ik mag haar het vertrouwen teruggeven en er vanuit gaan dat zij heel goed aanvoelt wanneer iets niet goed voor me is. Zij handelt namelijk vanuit liefde en vertrouwen en niet vanuit angst en gevaar. Zij is mijn intuïtie, laat me ontwikkelen, maakt ruimte voor groei en geeft invulling aan mijn verlangens. Zij geeft me ruimte om te doen wat ik écht wil!

Spannende sprong

Ik stop vanaf nu weer met verstoppen en ga door met daar waar ik ooit ben begonnen. Namelijk het runnen van mijn bedrijf dat invulling geeft aan mijn creativiteit, mijn kracht om mensen in beweging te brengen en mijn drijfveren om van waarde te zijn voor een ander. Ik begin opnieuw met gedachten te herhalen die me vertrouwen geven en die me vertellen dat ik hulpbronnen mag inzetten. Als je namelijk gelooft dat het lukt, ga je kansen zien. Als je gelooft dat het niet lukt, ga je obstakels zien. De hulp van Lisette heeft me het vertrouwen in mijzelf en in mijn bedrijf terug gegeven. De volgende stap is wederom het randje van mijn comfortzone opzoeken en geloof me: dat is spannend en toch doe ik het!

Trommelgeroffel…

Binnenkort kun je namelijk deelnemen aan mijn eerste online Masterclass. Een praktisch ingevulde sessie waarin ik je met humor en liefde ga meenemen in het zetten van jouw eerste stappen naar dat wat jouw innerlijke mentor écht graag wil! Voor mij zijn het publiceren van dit stuk en het geven van de Masterclass mijn volgende stappen in het komen waar ik graag wil zijn. Ik nodig je graag uit om hier deelgenoot van te zijn, zodat ook jij kunt bepalen wat jouw volgende stappen worden.

Nu ik dit schrijf, besef ik me dat ik over enkele minuten ga klikken op ‘Publiceer dit’. Lieve mensen, ik ben er weer en ik ga er een feestje van maken. Hopelijk zie ik je binnenkort!