Perfectionisme
Perfectionisme

In een wereld waarin de lat steeds hoger lijkt te liggen en de druk om te presteren constant aanwezig is, is het geen verrassing dat perfectionisme een veelvoorkomend verschijnsel is geworden. In mijn coaching sessies zie ik regelmatig dat met name jonge mensen hiermee worstelen. Hoge verwachtingen, het toenemende keuzeaanbod, 24/7 toegang tot sociale vergelijking leiden tot het continue streven naar meer. Zeker voor types met een hoog ambitieniveau kan het altijd nog wel een beetje beter. Waar het voor de buitenwereld misschien een perfect plaatje lijkt, zie je vaak dat degene zelf kampt met: schuldgevoelens, (faal)angst en het gevoel teleurstelling/tekortschieten. Herkenbaar? Lees dan even verder!

Tja, ook ik ben een voorbeeld van een perfectionist. Een weg vinden tussen ‘goed’ of ‘fout’ en wie bepaalt dan wanneer het ‘goed genoeg’ is? Jezelf continue proberen te verbeteren en streven naar onhaalbare normen. Dit in combinatie met onrealistische verwachtingen van jezelf of de mensen om je heen. En daar bovenop de angst voor het maken van fouten. Je innerlijke criticus krijgt hierdoor alle ruimte om jou te overtuigen van gedachten die niet altijd met de realiteit overeenkomen. Daarmee heb je jezelf als eigenlijk als grootste vijand gecreëerd. Handig dus om soms even een beetje te relativeren!

Makkelijker gezegd dan gedaan, want perfectionisme kan door verschillende oorzaken ontstaan en worden versterkt. Om meer inzicht in jezelf te krijgen, is het fijn om eens te kijken waar het vandaan kan komen.

  • Opvoeding en sociale druk
    Je opvoeding speelt een cruciale rol bij het vormgeven van perfectionistische neigingen. Ouders die hoge verwachtingen hebben en/of kritisch zijn, kunnen perfectionisme aanmoedigen. Ook de sociale druk (studie, werk, vrienden, sport, etc.) om te voldoen aan de verwachtingen van anderen kan perfectionisme versterken.
  • Angst voor afwijzing
    Je gaat niet zo goed op afwijzing en bent veel bezig met het oordeel van anderen. Een perfectionist hecht waarde aan wat een ander denkt en wil hierin zo perfect mogelijk voor de dag komen, wat leidt tot een constante zoektocht naar bevestiging.
  • Faalangst
    Perfectionisme is nauw verbonden met faalangst. Je bent bang voor mislukking en besteed bewust of onbewust veel tijd en energie aan het voorkomen van fouten/tegenslagen.
  • Onzekerheid
    Perfectionisten ervaren vaak diepgewortelde gevoelens van onzekerheid. Je probeert deze onzekerheid te compenseren door perfectie na te streven en kan hierin een masker dragen richting de buitenwereld.

Het doorschieten in perfectionisme op verschillende levensgebieden kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor je mentale en je fysieke gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot meer stress, angst of zelfs depressieve gevoelens. De constante druk om het perfect te willen doen, veroorzaakt dan uiteindelijk emotionele uitputting. Dit kan de algehele mentale gezondheid aantasten. De toenemende stress kan ook fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vergeetachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn, zenuwtics of een verminderd concentratievermogen. Als laatste kan het je productiviteit verminderen. De obsessie voor het perfectioneren van details kan leiden tot een lamgeslagen gevoel waardoor je niet meer goed in staat bent om taken af te ronden.

Wat kun je zelf doen?

Nu lijkt het alsof perfectionisme een ‘slechte’ eigenschap is waar we eigenlijk zo snel mogelijk van af willen, maar niets is minder waar. Perfectionisme zorgt er namelijk ook voor dat je in bepaalde situaties precies ziet wat er nodig is en je jouw doelen wél bereikt. Juist omdat je dat extra stapje hebt gezet. De valkuil is echter dat je dit overal en altijd toe probeert te passen, waardoor het je in de weg gaat zitten.

  1. Een eerste stap in het omgaan met perfectionisme is bewustwording van je eigen gedrag. De inzichten die ik gedurende de jaren over mijn eigen gedachten en gedrag kreeg, hielpen me om het perfectionisme als iets positiefs te kunnen ervaren.
  2. Een tweede stap is accepteren dat je deze neigingen hebt en ze waar mogelijk te omarmen. We zijn echter allemaal verschillend en dealen op onze eigen manier met dit verschijnsel. Het accepteren van imperfectie en het streven naar persoonlijke groei zijn essentiële stappen op weg naar een gelukkiger  leven.

Wil je hier eens verder over praten?

Boek dan een verkenningsgesprek om te ontdekken wat voor jou een passende vorm richting groei kan zijn!

keuze stress

Stel je voor dat op dit moment je wasmachine kapot zou zijn. Je hebt eigenlijk zo snel mogelijk een nieuwe nodig, want je huishouden draait gewoon op volle toeren. Je typt via Google ‘wasmachine’ in en al direct verschijnen er ontelbaar veel opties. Je zoektocht kan beginnen: welk model kies je bijvoorbeeld? Hoeveel geld wil […]

burn-out groningen

Het jaar 2020 zou voor velen hét jaar worden. Het jaar om nooit te vergeten. Het jaar van festivaljubileums, persoonlijke mijlpalen en grote veranderingen. Waar de een eindelijk de knoop door had gehakt om eindelijk die grote wereldreis te maken, besloot de ander nu echt ‘Ja’ te zeggen tegen het koophuis omdat er een vaste aanstelling bij de werkgever aan zat te komen. Het 60-jarige huwelijk zou groots gevierd worden & 2020 had hét jaar voor de perfecte bruiloft moeten zijn. Dat liep allemaal even anders. Wat vinden we hier eigenlijk van en wat doet het met ons?

Oei, wat vond ik ze altijd irritant. Meiden in de klas die net zo wilden zijn als jij en dus ook dezelfde spullen kochten. “Oh, welke parfum heb jij op?” Waarna uiteraard deze parfum gekocht werd en je jezelf dus dubbel rook. Lekker joh! Uiteraard was dit nog in de leeftijd dat we onze identiteit […]

Het sturen van een Tikkie, jeetje, wat is dat een uitkomst. Vakanties, borrelavonden, dagjes uit, verjaardagen en gezamenlijke cadeaus. Met een Tikkie is het financieel allemaal zo geregeld. Geen gedoe meer met contant geld of ellendig lange rekeningnummers. Geen gedoe meer met je vrienden over wie er nou wel of niet betaald heeft. Makkelijk, toch? […]

Hoe ziet jouw agenda er komende week uit? Heb je nu juist heel veel tijd of is alles al redelijk voorgeprogrammeerd? Ben je nu al bezig met wat je straks, morgen of overmorgen moet doen? Overdenk je de dag tijdens het autorijden of pieker je vaak over bepaalde situaties voor het slapen gaan? Grote kans […]

is dit alles

Is dit alles Het grote leeftijdsgetal dertig komt in zicht of je bent er inmiddels al bij langs gekomen. Je hebt veel van je doelen bereikt en het leven gaat z’n gangetje. Totdat er ineens een klein ik-stemmetje opduikt en aan je vraagt: “Is dit alles?” Een knagend gevoel dat steeds weer terug komt en […]

Nog maar een paar weekjes en dan is het zover: ons eerste Lutje Potje. Lutje? Ja, ‘klein’ in het Gronings. Potje? Yes, mijn vent en dus de papa heet Pot van achternaam. De tijd vliegt en dat betekent dat mijn nieuwe bedrijf straks een pauze krijgt. Ik ga namelijk over een aantal weken met verlof […]

Een Peptalk, een figuurlijke schop onder je kont. Soms heb je niet meteen een heel traject nodig om te komen waar je wil zijn, maar is een korte wijziging van de route de oplossing.