Regelmatig laat ik mijn gezicht zien op verschillende netwerkevents in de omgeving van Groningen. Grappig is dat steeds meer mensen mij herkennen als de dame die Peptalks aan Millennials geeft. Toch merk ik dat het fenomeen Peptalk vooral heel leuk klinkt, maar het idee erachter niet helemaal helder is. Wat krijg je nou precies en waarom heb ik het op deze manier bedacht? Tijd voor uitleg!

Het Peptalk-idee is bij mij ontstaan aan de stamtafel in Winsum. Zoals velen van jullie weten ben ik in 2018, vlak na mijn bruiloft, uitgevallen vanwege een fikse burn-out. Wie mijn stukjes vaker leest, kent mijn begrip #perfectefaalhaas inmiddels. Een periode van veel pieken en dalen, waarin ik me een faalhaas voelde, omdat ik altijd alles perfect wilde doen en dat absoluut niet meer lukte. Ik wist zeker dat meer mensen zoals ik worstelden met dezelfde problemen. Wie zijn dan dezelfde mensen? Juist, Millennials!

Kwetsbare ontdekkingen
Ik besloot me meer te verdiepen in deze doelgroep en kwam tot prachtige ontdekkingen voor mezelf en door het bespreekbaar te maken ook voor anderen. Het tonen van mijn kwetsbaarheid, zorgde ervoor dat anderen ook eerlijker werden over hoe ze zich écht voelden. Er ontstonden prachtige, ontroerende gesprekken met mensen die ik al heel lang ken, maar waar ik eigenlijk nooit in het diepere laagje was geweest of juist mensen die ik heel vaag kende en nu een diepe betekenis voor me hebben. Een van deze ontdekkingen is dat we allemaal streven naar geluk, maar we eigenlijk niet goed kunnen beoordelen wanneer we nou echt gelukkig zijn. Het kan namelijk altijd beter!

Alles zelf willen oplossen
De volgende ontdekking was dat we allemaal worstelen met problemen, maar hulp vragen is een no go. De problemen zijn in onze ogen niet groot genoeg voor een duur coachtraject, laat staan een intake bij een psycholoog. Nee, dat lossen we liever zelf op. Zelf komen we alleen uiteindelijk toch tot de conclusie dat alles alleen proberen op te lossen niet altijd een goede uitwerking heeft. Je blijft namelijk hangen in dezelfde cirkel, waardoor je aan het einde van de rit alsnog stil staat. Hoe fijn is het dan als je iemand hebt die naast je staat en je toch dat zetje in je juiste richting kan geven?

Schop onder mijn kont
In de tijd dat ik doordenderde in de waan van alledag, had ik graag iemand gehad die me wakker schudde. Iemands hand die ik kon pakken om naar de overkant te komen, die me waardeerde om wie ik was, oprecht naar me luisterde, geen oordeel over me had, die me bewust maakte van mijn valkuilen en me concrete tips gaf om verder te kunnen. Geen lange intense gesprekken, maar gewoon een figuurlijke ‘schop onder mijn kont’. De energieke positiviteit die ik altijd aan een ander gaf, had ik nu zelf nodig! Ik bleef alleen in de veronderstelling dat ik het allemaal wel zelf kon, met alle gevolgen van dien.

Tadaaaaa
Toen ik tot de ontdekking kwam wat mijn kwaliteiten zijn, vielen alle puzzelstukken in elkaar. Het aanjagen van anderen, met humor confronteren, beweging creëren, met aanstekelijke energie anderen motiveren en van de duikplank laten springen. Ik sprak deze woorden uit: “Ik wil Millennials helpen die doordenderen in de waan van alledag en behoefte hebben aan positieve motivatie en concrete tips nodig hebben.” “Een soort Peptalk”, zei mijn broer. JUIST!! DAT!! Een Peptalk bij Iris, die je even weer wakker schudt, aandacht voor jou als persoon heeft en je via de juiste route naar de overkant helpt. Tadaaaaa!

Jouw blokkades worden kansen
Een Peptalk, een figuurlijke schop onder je kont. Soms heb je niet meteen een heel traject nodig om te komen waar je wil zijn, maar is een korte wijziging van de route de oplossing. Door mijn ervaring in de praktijk, kennis vanuit de opleiding en mijn werkverleden als Talentmanager, gerichte try-outs, pilots en interviews, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik in een motiverende 1,5 uur jou naar de overkant kan helpen. Door je inzicht te geven in jouw Hier & Nu en jouw Morgen & Daarna. Je losse eindje krijgt concreet vorm en jouw blokkades worden kansen. Dit kan in jouw persoonlijke of professionele zoektocht naar geluk zijn. We gaan niet tegenover elkaar zitten, maar met actieve werkvormen aan de slag. We gaan letterlijk lopen naar de overkant en als je naar huis gaat, zit je vol nieuwe energie en motivatie. Ik heb aandacht voor jou & weet waar je mee worstelt.

Mocht je na die tijd denken, dit wil ik vaker? Dan kom je gewoon nog een keer op een moment dat jij daar weer behoefte aan hebt. En om het nog laagdrempeliger te maken, geef ik je zelfs de mogelijkheid om bij jou te komen en we lekker in jouw eigen omgeving aan de slag gaan. Hiermee hoop ik de hand voor andere Millennials te kunnen zijn die ik in mijn bizarre race tegen de klok zo gemist heb. We houden ons vast aan de uitspraak #perfectefaalhaas. We zijn namelijk allemaal perfect op onze eigen manier en door genoeg te falen, komen we uiteindelijk aan de overkant. Hoe fijn is het als je dit niet alleen hoeft te doen?