Millennial

Regelmatig krijg ik de vraag: “Iris, ben ik nou ook een Millennial?” Blijkbaar is nog niet helemaal helder wanneer je behoort tot deze generatie. Aangezien het woord Millennial groots op de homepage van mijn website staat, lijkt het me hoognodig tijd voor een beetje uitleg!

Je bent een Millennial wanneer je bent geboren tussen 1981 en 2000. Deze twintigers en dertigers van nu hebben hun ontwikkeling doorgemaakt tijdens het begin van het nieuwe millennium. Kan je het nog herinneren? Oud en Nieuw 1999 – 2000? Als klein meisje van 9 jaar werd mij toen verteld dat dit een heel bijzonder moment was en dat heb ik dus ook onthouden.

We konden de cassettebandjes inruilen voor cd’s en kochten vol trots een van de eerste discmans. We luisterden naar muziek van 2Unlimited, Britney Spears of Michael Jackson en droegen dezelfde schoenen als de Spice Girls. De jongens creëerden elke ochtend van die gelvleugels in hun haar en we maakten voor het eerst kennis met internet.

Gulden naar euro
Over het algemeen zijn wij opgegroeid in een beschermende omgeving. Onze ouders, opa’s en oma’s, meesters en juffen juichten ons vooral massaal toe: “Als je je best doet, kun je alles bereiken wat je wilt.” In de maatschappij merkten we vooral de vergrijzing, gingen we over van de gulden naar de euro, merkten we de effecten van de klimaatveranderingen en weten we allemaal nog waar we waren op 9/11. Velen van ons hebben een lastige start gehad op de arbeidsmarkt door de nasleep van de crisis.

Droomplaatje
Jij als Millennial staat nu aan de start van je carrière of je bent al enige jaren aan het werk. Door de vele toejuichingen in onze jeugd, hebben we onszelf een droomplaatje voorgeschoteld. Alles was mogelijk, als je maar goed genoeg je best deed en dat hebben we toch allemaal? Eenmaal op de arbeidsmarkt is de realitycheck daarom des te groter. We werken niet direct bij een coole, hippe werkgever met een vast contract. We verdienen ons geld niet met onze hobby’s. De klimaatproblemen hebben we nog niet opgelost en een huis kopen is een waar gevecht. De perfecte partner lijkt ook maar moeilijk te vinden en kinderen voor je 30e is meer een uitzondering dan een regel.

#perfectefaalhaas?
Echter door de komst van social media lijkt het alsof al onze mede-Millennials wel succesvol zijn en het alleen bij jou niet lukt. Je wordt overladen met het schijnsucces van een ander. Want geloof me, ook zij kampen met dezelfde struggles als jij. In een eerder blog noemde ik mezelf #perfectefaalhaas. Althans zo voelde het, nu weet ik dat we dit juist nodig hebben om te worden wie we zijn. We mogen namelijk wel een versnelling lager en eens iets liever zijn voor onszelf. Zullen we vanaf vandaag deze afspraak maken? Dan juichen we elkaar nu toe onder het motto: “Je kunt alles bereiken wat je wilt, zolang je maar dicht bij jezelf blijft.”