Omgaan met tegenslag |

5 tips voor meer veerkracht

Soms kan het leven tegenzitten zonder dat je daar zelf invloed of controle op hebt. Je raakt plotseling betrokken in situaties die je uit balans brengen. Omdat je sommige situaties nu eenmaal niet zelf in de hand hebt, geef ik je hier een paar tips voor het omgaan met tegenslag.

omgaan met tegenslag

Voorbereiding op tegenslag

Tegenslag kan je ervaren in verschillende levensgebieden. Denk hierbij aan werk, relaties, financiën of gezondheid. Slecht nieuws willen we liever niet en zeker niet als het gaat om grote tegenslagen zoals ziekte en verlies. Hoe groter de tegenslag, hoe lastiger het soms is om ermee om te gaan.

Wanneer er tegenslag op je pad komt, weet je niet altijd van te voren. Wat je wel weet is dat het ongetwijfeld een keer in je leven gaat gebeuren. Zelfs als je er voor je gevoel alles aan gedaan hebt om het te voorkomen.

 • Hoeveel rustiger zou je leven als je weet hoe je kunt omgaan met tegenslag?
 • En hoe fijn is het als je weet dat je er persoonlijk zelfs van kunt groeien?

Niveaus van tegenslag

Tegenslagen zijn er op verschillende niveau. Tegenslagen van grotere omvang maken meer impact op je leven.

Grote invloed

Er overlijdt plotseling iemand waar je veel van houdt. Je liefdespartner geeft aan te willen scheiden. Of de huisarts vertelt je dat je ernstig ziek bent. Voorbeelden van tegenslagen die je direct uit balans brengen en grote invloed hebben op jouw dagelijkse leven.

Middelgrote invloed

Je hebt een bepaald examen niet gehaald, waardoor je niet wordt toegelaten op jouw droomopleiding. Je baalt als je vanwege en gebroken been een tijdje uit de running bent. Of je solliciteert je suf en iedere keer word je geconfronteerd met een afwijzing. Een middelgrote impact op je dagelijkse leven, zeker als je graag dingen op langere termijn veranderen wilt.

Kleinere invloed

Je komt te laat vanwege een file. Het schap met komkommers is leeg. Er glipt een kopje uit je handen en valt in stukken op de grond. Je stapt vlak voordat je in de auto stapt in een hondendrol. Je hebt een dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Gebeurtenissen die over het algemeen kleinere invloed hebben op de lange termijn.

Ervaren van tegenslag

Hoe je een tegenslag ervaart, verschilt per individu en hangt af van je gedachtepatronen, overtuigingen en het uiting geven aan je emoties. Waar de een lachend een hondendrol onder zijn schoenen weg schraapt, kan de ander een halve ochtend in deze nare gebeurtenis blijven hangen. Jouw manier van denken is hierin essentieel.

Omgaan met tegenslag

Hoe je ermee omgaat, verschilt ook per individu. De een verwerkt emoties bijvoorbeeld door erover te praten, terwijl de ander liever alleen een rondje wandelt. Of iemand gaat vooral ‘leuke’ dingen doen om de situatie tijdelijk te vergeten. Gewoontes die je jezelf eigen hebt gemaakt waardoor je een manier vindt in het omgaan met tegenslag.

Als je nu het gevoel hebt dat je graag beter voorbereid wilt zijn op tegenslagen, dan zit je hier goed. In tijden van tegenslag kun je namelijk enorm veel invloed uitoefenen op jouw manier van denken en doen. Zo blijkt uit vele geluksonderzoeken blijkt dat mensen met een positieve groeimindset beter kunnen omgaan met tegenslag. Goed nieuws: dit kun je leren! Bovendien heb je invloed op het eigen maken van nieuwe gewoontes die bijdragen aan een gelukkiger leven.

Hieronder vind je krachtige gewoontes die je jezelf eigen kunt maken om beter te leren omgaan met tegenslag.

 1. Stilstaan en acceptatie toelaten
  Gun jezelf tijd om de huidige situatie te accepteren en omarm de gedachtes en emoties die er voorbij komen. Oké zijn met het niet oké voelen. Beweeg mee en laat het er zijn
 2. Geruststellende gedachten creëren
  Wie gelooft in de gedachte “Ik krijg wat ik aankan!” behoudt het vertrouwen in eigen kracht. Net als de gedachte “Ik geloof dat dingen met een reden gebeuren!” kan je geruststellen en hoop geven dat je hier iets uit kunt leren voor jezelf.
 3. Kracht vinden in jezelf
  Hoewel we vaak bezig zijn met geluksgevoelens van buiten halen, is het slimmer om te kijken naar het geluk in jezelf. Geef jezelf onvoorwaardelijke liefde, steun en goede zorg. Meditatie kan je bijvoorbeeld ook leren hoe je dichterbij je eigen gevoelens en verlangens kunt komen.
 4. Ontwikkel een groeimindset
  Iemand die zelfs op hele donkere dagen nog kan genieten van de geur van vers gemaaid gras, zal beter zijn in het omgaan met tegenslag. Als het leven je uitdaagt met verschillende niveaus in tegenslag, vraag jezelf dan eens af wat je eruit kunt leren. Wat heeft je overleden dierbare je bijvoorbeeld meegegeven? Of wat haal je uit een periode wanneer je lichaam je tijdelijk in de steek heeft gelaten?
 5. Schrijf eens op wat je allemaal nog wel kunt
  Wie focust op wat er wél is, kan beter omgaan met tegenslag. Knuffel bijvoorbeeld de mensen die nu om je heen zijn eens vaker. Kijk eens wat je nog wel kunt als je een gebroken been hebt of zet een fijn muziekje op als je in de file staat. Leuke extra: schrijven helpt je in het beter verwerken van je gedachten.

Bewustwording

De eerste stap in het beter leren omgaan met tegenslag is bewust worden van je huidige manier van leven. Vraag jezelf eens af:
> Hoe ga je nu om met tegenslag?
> Wanneer is iets voor jou een tegenslag?
> Hoe geef je uiting aan je emoties?

Heb je vragen aan mij of loop je momenteel even vast? Ik kijk graag vrijblijvend met je mee!

Ervaar je nu tegenslag en wil je eens wandelend uiting geven aan je emoties? In mijn Walk & Talk sessies kom je op mooie locaties in Groningen. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden voor het omgaan met tegenslag.

Voor meer verdieping op gerelateerde onderwerpen verwijs ik je graag naar mijn gratis online masterclass!

gratis masterclass