Ik twijfel of ik de goede beslissing neem. Ik twijfel of ik dit werk wil blijven doen. Ik twijfel over mezelf. Ik twijfel of ik wil verhuizen. Ik twijfel of ik kinderen wil. Ik twijfel of ik het wel kan. Ik weet het niet, maar ik twijfel. Een kleine greep uit mijn dagelijkse gesprekken. Genoeg om over te twijfelen zeg ik dan op mijn beurt. En gelukkig maar: want twijfel brengt tegelijkertijd zoveel moois. Als je er tenminste iets mee doet. Ik geef je vier simpele stappen om je makkelijker te leren omgaan met twijfels.

Het gevoel van twijfel brengt vaak onrust met zich mee. Je gedachten gaan met je aan de haal, je draait in cirkels en je wikt en weegt wat af. Voortdurende gedachten over het stoppen of juist starten met iets slurpen nogal wat energie en dat is juist wat we liever niet willen. Energie is namelijk schaars en hebben we eerder te weinig dan te veel. Hoeveel energie iets kost, hangt vanzelfsprekend af van de omvang van het onderwerp waar je over twijfelt en welke impact dit op jouw leven heeft.

Maak jij in de supermarkt makkelijk je keuze voor het avondeten of sta je eeuwen te dralen voor een schap? Voor degene die moeilijk dagelijkse keuzes maakt, voelt het maken van een levenskeuze alsof je de Kilimanjaro moet beklimmen. Hieronder vind je vier eerste stappen richting duidelijkheid.

Stap 1: Ontdek hoe je kiest!

Om een keuze te kunnen maken is het belangrijk om van jezelf te weten hoe je kiest en wat kiezen voor jou betekent. Ben je een maximizer of een satisficer? Welke rol speelt ‘goed’ of ‘fout’ voor jou? En heb je last van veel opties? Of heb je juist last van het eeuwig afwegen van de voor- en nadelen? Welke lessen heb je in het verleden geleerd? Wat hebben eerdere keuzes tot nu toe voor jou opgeleverd?

Stap 2: Goodbye belemmeringen

Op het moment dat je weet hoe je kiest, kun je een volgende stap maken in het helder krijgen van je twijfel. Hierin heb je wat mij betreft twee opties:

#1: Bij twijfel, niet inhalen!
Blijf je twijfelen of deze beslissing nu wel bij je past? Geeft je onderbuik continu signalen richting ‘Nee, doe het niet’? Dan moet je je afvragen of je de actie wilt doorzetten of dat je wacht totdat er iets beters op je pad komt waarbij je de ‘Ja, dit wil ik’ wel voelt. Luister naar je intuïtie en ontdek dus duidelijk wat wel of niet goed voor jou voelt.

#2: Bij twijfel, gas er op!
Heb je overduidelijk het ‘Ja, dit wil ik’ gevoel, maar zet je er andere overtuigingen voor? Angsten, blokkades of belemmeringen? De bekende: ‘Ja, maar….” of ‘Wat als….”? De hekjes die meteen opspringen op het moment dat je een keuze probeert te maken. Ontdek dan welke hekjes dit zijn en ruim ze op, eventueel met hulp van buitenaf.

Stap 3: Hak de knoop door

Doe het wel of doe het niet. Het uitstellen van een keuze en het blijven hangen in twijfel, zorgt voor nog meer ruimte voor twijfel en uiteindelijk voor méér ontevredenheid. Het doel van kiezen is namelijk dat je tevredener word. Ook als je een keuze maakt die uiteindelijk anders uitpakt, heb je iets geleerd en weet je dus wat je niet wilt. Voilà, er ontstaat ruimte voor groei. Als je doet wat je altijd deed, krijg je namelijk wat je altijd kreeg. Niet kiezen zorgt dat je stil blijft staan en stilstand zorgt voor stress. Kortom: KIES en sta hier voor 100% achter!

Stap 4: Maak ruimte voor vertrouwen

De kunst van kiezen is leren vertrouwen op jezelf. Durf te vertrouwen op de keuzes die je maakt en te leven met de gedachte dat dit jouw weg is! Jij draait aan de knoppen! Ik heb zelf jarenlang moeite gehad met het vertrouwen krijgen in mezelf en hier ook hulp van buitenaf bij gezocht. In een wereld waarin we elkaar continu beoordelen en we onszelf steeds vergelijken met de ander is het vertrouwen op jezelf niet iets dat je zomaar eventjes doet. Gun jezelf dus tijd, ruimte & hulp!

En in het kader van positiviteit doe ik er nog even een schepje bovenop. Kiezen geeft je namelijk het gevoel dat je leeft, dus sluit ik bij deze af: “Stop met twijfelen, begin met leven!”

Wil je hier vrijblijvend eens verder over praten of concrete tips voor nog meer duidelijkheid? Vraag hier jouw gratis 1-op-1 gesprek met mij aan en dan neem ik gauw contact met je op!