Hoe ziet jouw agenda er komende week uit? Heb je nu juist heel veel tijd of is alles al redelijk voorgeprogrammeerd? Ben je nu al bezig met wat je straks, morgen of overmorgen moet doen? Overdenk je de dag tijdens het autorijden of pieker je vaak over bepaalde situaties voor het slapen gaan? Grote kans dat je regelmatig het gevoel van stress en druk ervaart. Jouw linkerhersenhelft draait namelijk op volle toeren om alle ballen hoog te kunnen houden. Links en rechts zijn duidelijk niet met elkaar in evenwicht. Het antwoord op minder stress? Stimuleer rechts.

(*Deze tekst schreef ik voorafgaand aan de coronacrisis, maar de tekst is zeker in deze crisistijd van toepassing, vandaar dat ik hier en daar kleine aanpassingen heb gedaan.)

Wanneer je als controlfreak in een situatie belandt waar je de totale controle kwijt bent (zoals bijvoorbeeld nu een dikke crisis of in mijn geval destijds een burn-out), heb je zware behoefte aan antwoorden, logica en vooral oplossingen. Voor mij was dit in ieder geval een automatische reactie toen ik hoorde dat deze hippe ziekte mij had getroffen. Shit hé, wat moet ik nu doen? Hoe lost ik dit als bruistabletje op? En belangrijker: hoe kom ik hier zo snel mogelijk van af?

Oververhit
Wat ik toen nog niet wist, is dat ik met al die logica en plannen alleen nog maar meer paniek veroorzaakte in mijn linkerhersenhelft. Deze was al oververhit en kon al deze gedachtes niet ook nog verwerken. Mijn brein besloot dus om alle functies in dit gebied tijdelijk op non-actief te zetten: laag concentratievermogen, super vergeetachtig, amper kunnen lezen, hoofdpijn en overgevoelig voor prikkels. Iets met eigen schuld, dikke bult. Ik kon dus ook niet veel anders dan me uiteindelijk volledig over geven aan de situatie en aandacht te geven aan mezelf.

Van links….naar rechts
Na enige tijd ontstond er weer wat ruimte in mijn bovenkamer. Ik kon weer meerdere bladzijdes lezen en me voor langere periodes concentreren. Top! De nieuwsgierigheid naar de logica bleef en ik begon me te verdiepen in ons brein. Tijdens mijn opleidingen was dit al veel vaker voorbijgekomen, maar heb ik me nooit beseft hoe essentieel het brein is en hoe weinig we het als medicijn gebruiken. Met name verbinding maken tussen links en rechts is het antwoord op de moderne kwaaltjes van nu. De rechter hersenhelft, ook wel het creatieve en emotionele brein genoemd, ligt bij velen van ons vaak te slapen. We handelen veel meer vanuit links, simpelweg omdat de maatschappij hier ook vaker om vraagt. De kunst is nu om zelf het heft in handen te nemen en rechts aan het werk te zetten. Het vermindert namelijk het continue gevoel van stress, zet je in verbinding met je eigen gevoel, zorgt dat je weer nieuwe ideeën krijgt en helpt je vooruit als je stil denkt te staan. Zeker in deze tijd, waarin we genoodzaakt worden om stil te staan, krijg je de kans om jouw creatieve brein te gaan stimuleren!

Blijven doorzetten!
Ik heb dit destijds meteen in de praktijk gebracht door mezelf uit te dagen in creativiteit. Een vlammetje dat al heel lang uit stond, simpelweg omdat ik geen energie had en de tijd er niet meer voor maakte. Ik kocht goedkope verf, spuitbussen en tekenblokken. Het opstarten van een creatief project kostte me soms wel meer dan een uur en het resultaat was vaak niet bevredigend. Toch zette ik door: “Iris, het gaat niet om het perfecte eindresultaat, maar om de handelingen zelf”, bleef ik mezelf toespreken (helpende gedachtes). Het blijven stimuleren van rechts resulteerde uiteindelijk in nieuwe ideeën, een nieuw toekomstperspectief, meer rust, minder stress en leuk tijdverdrijf. Pure winst!

Zes makkelijke tips
Wees gerust: je hoeft geen kunstenaar, zangeres of beeldhouwer te zijn om je creativiteit te stimuleren. Je hoeft ook niet de hele dag met stiften en verfpotten aan de slag te zijn. Ik koos dit, omdat ik tekenen en schilderen vroeger heel leuk vond. Kies dus vooral dingen die je leuk vindt! Ook ben ik me er zeker van bewust dat ik destijds veel tijd over had en jij misschien nu denkt: “Ja, allemaal leuk, maar ik heb hier echt niet zoveel tijd voor!” Ondanks dat ik van mening ben dat je voor sommige dingen tijd moet maken (wellicht dat je dat nu in deze coronatijd juist wel extra hebt?), doe je het meestal niet als het bij voorbaat al te veel moeite kost en het dus onhaalbaar wordt. Daarom geef ik zes kleine tips die je direct in de praktijk kunt toepassen en haalbaar zijn. Ja, ook als je nu gedwongen thuis zit, met drie kinderen die thuis les krijgen en je daarnaast ook nog je huishouden moet herorganiseren.

  1. Kom in beweging! Slechts 20 minuten wandelen zorgt al voor activiteit in je rechter hersenhelft. Ga tijdens de lunchpauze dus naar even naar buiten voor een korte wandeling in je buurt (met afstand uiteraard) of doe tussen de middag samen 20 sit-ups, 10 squats en 10 juming jacks. Maak het leuk!
  2. Droedelen! Stimuleer je creativiteit door bijvoorbeeld tijdens een (online) vergadering te gaan droedelen. Niks ‘geen interesse’, maar ‘super geniale ideeën’.
  3. Muziek! Luister tijdens het schrijven van een moeilijk rapport of het bijwerken van je mail naar een rustgevend muziekje op de achtergrond.
  4. Sta op! Zitten zorgt voor passiviteit, sta dus ieder uur minstens een keer op of stel voor om de meeting van vanmiddag allemaal staand te doen.
  5. Kleuren! Knoop je kinderen een schort voor, laat ze schilderen/tekenen en in plaats van dat je de was gaat doen (want daar heb je nu lekker even de tijd voor), schuif aan en doe mee! Schort aan en kliederen maar.
  6. Zingen! Als je onderweg bent naar de supermarkt, ga lekker zingen in de auto of op de fiets.

Ervaar je deze week dus weer veel stress? Hopelijk ben je nu bewust dat je links te veel laat werken en rechts voornamelijk ligt te slapen.  Succes & zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen!