Denken in oplossingen

Pagina’s vol kun je vinden over de term Denken in Oplossingen. Blijven hangen in het probleem, lost namelijk niks op. Door te blijven denken in de problemen, worden de problemen vaak alleen maar groter en blijf je stil staan.

Ik vergelijk mezelf vaak met een bruistablet. Zeker in de haast van alle dag sta ik vaak in een automatische stand waarin ik continu aan het oplossen ben. Welke problemen zich ook voor doen, ik los de hele dag op. Hup…en weer door naar de volgende taak op de to-do-list van vandaag. Hoe sneller de oplossing, hoe meer voldaan ik me voel. Alleen wat levert het me nou eigenlijk op?

Gelukkig beschik ik over een positieve mindset die altijd automatisch denkt in oplossingen en waar ik mezelf ook verantwoordelijk voor houd. Een manier van leven die me nog steeds ver brengt en altijd heeft gebracht. Niet voor niets bestaat het gezegde: “Meerdere wegen leiden naar Rome”. De vraag is: moeten problemen altijd direct en vooral nu opgelost worden of mogen we ook best even de tijd nemen? #millennialdingen

Geniet van de bubbels
Ieder mens heeft problemen en we leven in een oplossingsgerichte samenleving. Stiekem zijn we misschien wel een beetje verslaafd aan het direct oplossen. Wanneer een probleem onopgelost blijft, voelen we ons onrustig. Wanneer het Denken in Oplossingen een automatisme geworden is, kies je vaak voor de snelste en makkelijkste route. Vandaar de vergelijking met een bruistablet. Ik los over het algemeen vrij snel op. Ik vergeet alleen de tijd te nemen om te genieten van het bruisproces. De bubbels die heel langzaam ontstaan, steeds harder gaan bubbelen en uiteindelijk het water vullen met nieuwe energie. Best een gaaf proces, toch? Wat als we nou eens proberen om langer stil te staan bij het vinden van de juiste oplossing? Tijd vervangen door aandacht en genieten van de bubbels. Door toe te geven dat het probleem tijd nodig heeft om op te lossen, krijg je begrip voor de realiteit en accepteer je de situatie zoals die op dat moment is.

Bouwvalletje gezocht
In 2017 woonde ik nog samen met Mark in de stad Groningen. Het gevoel begon te kriebelen dat we meer ruimte wilden en uit de stad wilden. Mark met zijn plannen voor een eigen schildersbedrijf en ik, als opgegroeide plattelandse, stortten ons volledig op Funda en planden direct een aantal bezichtigingen. We zaten allebei in de oplossingsmodus, want dit kon wel eens dé oplossing bieden voor al onze problemen. Bezichtigen, bieden, mislopen, door naar de volgende, steeds meer eisen bijstellen, budget verhogen, opnieuw een bezichtiging. In een bizar krappe woningmarkt op zoek naar het perfecte huis: succes en vooral sterkte. Na meer dan een half jaar in de meest vreselijke huizen te zijn geweest en ook nog bijna een bouwval gekocht te hebben, besloten we te stoppen. Stoppen met razen. Stoppen met focussen op de oplossing. Meldingen van Funda uit en loslaten. We zien het allemaal wel even. Dit maakt ons namelijk niet gelukkig en laten we vooral nu gaan genieten van de weg er naar toe. Sterker nog, we hebben diezelfde avond nog een vakantie geboekt naar Lanzarote om alles te laten bezinken.

Winsum Wild
Een paar weken later, waarin ik volledig Fundaloos had geleefd, kreeg ik opeens een appje met een link naar een woning in Winsum. “Is dit iets voor jullie?”, aldus mijn eigen moeder. Ik opende de link en zag een prachtig huis, aan het water, in een dorp met meer dan één supermarkt, op loopafstand van het station en met een grote loods achter het huis. Het huis was oud van binnen, maar dat is juist wat we wilden. En dan die prijs, precies binnen ons budget. Mark en ik hebben onze adviseur opgebeld en we konden meteen die week bezichtigen. We stonden voor het huis, Mark zag de steiger aan het water en zei: “Iris, dit wordt ‘m!” en hij had gelijk. Helemaal wild over Winsum! Uiteraard heeft het aankoopproces de nodige obstakels gehad die ik je zal besparen. Neem van mij aan: een hoofdpijndossier. Maar….het wachten werd beloond!

Grote keuzes verdienen groots geduld
Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat wanneer je te krampachtig bezig bent met het vinden van de oplossing, je vaak de realiteit uit het oog verliest. In dit geval wilden we het liefst morgen een nieuw huis en had ik bij wijze van spreken alle verhuisdozen al ingepakt en de eerste de beste bouwval omgepraat naar een paleis. Grote keuzes verdienen veel aandacht en groots geduld. En jezelf tijd gunnen om een keuze te maken mag ook. Je kunt nu denken dat we mazzel hadden met het appje van mijn moeder en dat dit jou nooit zal overkomen. Ik geloof vanuit mijn positieve mindset dat dingen niet voor niets gebeuren. En begrijp me niet verkeerd: om de juiste dingen voor elkaar te krijgen, moet je zeker veel moeite doen en je vastbijten in dingen die je graag wilt. De combinatie van dit alles, heeft uiteindelijk ons droomhuis opgeleverd. En geloof me, dit droomhuis vervloeken we ook vaak genoeg als weer blijkt dat de balken onder de vloer verrot zijn of er lekkage in de loods is. Dan plannen we een #bruisdate en bruisen & bubbelen we samen wat af….;-)